Net zoals het weer af en toe onstuimig kan zijn, kunnen onze emoties dat ook. Hoe goed ben jij in voelen ervan?

In onze huidige maatschappij hebben we zo geleerd onze gevoelens te verstoppen. En dat is zo jammer. Emoties horen bij ons mens zijn, je hebt ze niet voor niets. En nee, niet alle emoties zijn fijn, maar het is ook niet erg dat ze er zijn. Als je naar ze luistert en kijkt waar ze werkelijk vandaan komen, dan kun je er op een positieve manier naar handelen.  En dat…. Maakt een wereld van verschil. Onderschat daarom ook nooit hun kracht! Ze vertellen je hoe het met je gaat. Vooral hele heftige emoties waarin we blijven hangen geven ons een waarschuwing dat er iets niet goed zit. En in plaats van wegstoppen kun je er maar beter naar kijken. Het is jezelf horen, zien en serieus nemen, en dat is het meest kostbare cadeau dat je aan jezelf kan geven.

Zorg ervoor dat je erachter komt wat de oorzaak van die heftige emotie is…

Nee, niet de ander, of de situatie of de omstandigheden… maar blijf bij jezelf. Waarin ben jij teleurgesteld? Welke verwachting die jij had kwam niet uit? Welke behoefte die jij had werd niet vervuld?

Pas als je dat weet en kunt verwoorden, dan kan je er iets aan doen. Door jouw aandeel in te zien, je verantwoordelijkheid te nemen, er aandacht aan te schenken, en daar op te anticiperen zorgt ervoor dat je er iets aan kan doen en niet vast komt te zitten in emoties.

Tja, en heftige emoties zijn altijd heel vervelend, maar ze geven ons vaak ook de meest waardevolle lessen waar de meeste groei en profijt uit valt te behalen. Wat je ermee doet, dat is helemaal aan jou…